Rödbetsbröd med valnötter

Detta saftiga och härligt brunröda rödbetsbröd kan man göra till tre större bröd eller 30 småfrallor. Eller så gör man som exempel ett brytbröd som jag gjorde på bilden. Med olika frön blandade på olika frallor. 

Ingredienser:

1 pkt jäst

5 dl mjölk

75 gr smör

2 msk honung

1 msk salt

2 tsk mortlad rosmarin

1 dl hackade valnötter

2 finrivna färska rödbetor

1,5 dl rågflingor

cirka 16 dl vetemjöl special 

 

Till topping: vallmofrön eller sesamfrön

 

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader.

Blanda jäst och mjölk i köksassistenten/degbunke.

Tillsätt rumsvarmt smör, honung, rosmarin, valnötter, rödbeta, rågflingor, 10 dl mjöl och blanda 5 minuter.

Lägg i saltet och arbeta in resten av mjölet till en seg och spänstig deg. Arbeta degen i fem minuter. Kanske behöver din deg lite mer mjöl eller lite mindre mjöl, det beror på hur stora rödbetor du har. 

Jäs i 45-60 minuter till dubbelstorlek.

Forma brödet och lägg på en smörad ugnsplåt.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Jäs i 45-60 minuter.

Pensla med vatten och strö över lite vallmofrön eller sesamfrön.

Grädda längst ned i ugnen i 25-30 minuter.

 

 

Lämna en kommentar